PER SPOOR

Normaal ben ik niet zo van de planning. Althans niet dat ik mij bewust ben. Ik doe over het algemeen maar wat en het komt altijd goed. Maar als het er echt op aan komt -zoals nu- wil ik alle onzekerheden uitschakelen en me zo goed mogelijk kunnen voorbereiden. Het is tenslotte mijn eerste. En hoewel ik er binnen de grenzen van het mogelijke alles aan gedaan heb om me goed voor te bereiden begint, nu de grote dag nadert, de spanning toe te nemen. Om mijzelf, maar ook om iedereen die zo lief was om een bijdrage aan de Nierstichting te doen (sponsoren kan nog steeds) niet teleur te stellen, wil ik zo ontspannen en uitgerust mogelijk aan de start verschijnen. Ik heb het uiteraard over dé marathon.

Ontspannen en uitgerust. Dat betekent alle onzekerheden en risico’s zoveel mogelijk uitsluiten en waar dat niet kan, ze beheersen. Eén van de grootste onzekerheden is wat mij betreft ‘de reis er naartoe’. Koste wat het kost wil ik een debacle zoals bij de halve van Amsterdam vorig jaar, voorkomen. Al leverde dat achteraf natuurlijk wel een leuke blog op. Maar dit even terzijde. En laat hem nu net bij die reis momenteel de grootste onzekerheid zitten. En ik heb er geen invloed op.

Wat is het geval: De NS, nota bene ‘Supporter van Bewegen’ zoals op hun homepage vermeld staat. De NS, die een speciaal ‘NN Marathon Rotterdam’-kaartje aanbiedt. Die NS dus. Die heeft verzonnen om in de nacht en ochtend voorafgaand aan de Marathon van Rotterdam werkzaamheden uit te voeren. Hoe verzin je het. Voor de duidelijkheid: het gaat om het traject Amsterdam-Leiden-Den Haag-Rotterdam. Niet bepaald een boemellijntje. Ik vermoed zomaar dat ik niet de enige ben die op zondagochtend 12 april via deze route naar Rotterdam reist. ReisadviesMijn start is om 10.00 uur. Dat betekent rond 9.30 uur richting startvak. Ik moet ook nog van het station naar de start lopen, mijn startbewijs halen (ook daar zal ik niet de enige zijn), omkleden, tas afgeven, etc. Al terugrekenend moet je toch een beetje op tijd op Rotterdam Centraal zijn.

De eerste trein die weer normaal rijdt (lees zonder gedoe met bussen) is die van 7:43 uur uit Nieuw-Vennep. Reistijd 55 minuten. Dan ben ik om 8:38 uur op Rotterdam Centraal. Een te groot risico vind ik. Er hoeft maar iets mis te gaan… Bovendien geeft NS, ondanks het feit dat deze trein weer volgens de normale dienstregeling rijdt, een waarschuwing wegens werkzaamheden. Gaan ze er nu al vanuit dat de werkzaamheden uitlopen? Die kans is niet ondenkbaar weet ik uit ervaring. En dan moet ik alsnog een stuk met de bus, ben ik langer onderweg en heb ik minder tijd om me rustig voor te bereiden. Geen optie.

Eerder met de trein dus. Dan kom ik uit op 6:43 uur. Vreemd trouwens. Ik woon middenin de Randstad en een vroegere trein is een uur eerder? Maar goed, dan ben ik dus om 8:08 uur in Rotterdam. Reistijd 1 uur en 25 minuten, inclusief een sightseeing per bus door ontwakend Den Haag, u gratis aangeboden door NS. Ik verwacht er op zijn minst een kopje koffie bij. Dan ben ik dus om 8:08 uur op Rotterdam Centraal. Is op zich prima, maar wat als het tegenzit? Wat als er niet genoeg bussen zijn om al die marathonlopers en hun supporters te vervoeren? Weet NS wel dat er een marathon is? Ja, die afdeling van dat speciale ‘NN Marathon Rotterdam’-kaartje weet dat in ieder geval wel. Maar weet de afdeling ‘Vervangend busvervoer vanwege werkzaamheden’ het ook? Ik hoop het. Maar zeker weten doe je het niet. Is NS qua vervangende bussen voorbereid op de aantallen verwachte lopers en enthousiaste toeschouwers? Nu weet ik ook wel dat het grootste deel van de toeschouwers uit Rotjeknor komt, maar mijn ervaring met de Damloop en de Marathon van Amsterdam is dat het in de trein naar zo’n evenement best druk kan zijn.

Dilemma dus. Ik wil niet te laat komen. En zeker niet anderhalf uur gestrest onderweg zijn. Maar 2 uur en 30 minuten voor de start de voordeur achter mij dichttrekken om een afstand te overbruggen van hemelsbreed 40 kilometer moet toch voldoende zijn? Ik kan nóg een trein eerder nemen. Maar als alles dan onverhoopt wél goed gaat, sta ik om 7:43 op Rotterdam Centraal. Is ook wel weer een beetje vroeg. Maar dan kan ik wel nog even een bakkie doen bij Bert en Verena, die vlakbij de start in een hotel zitten. Zij wel.

Geef een reactie