TomTom Runner review

Sinds ik zo’n twee jaar geleden begon met hardlopen, liep ik met Runkeeper. Vaak tot volle tevredenheid, maar ook regelmatig met de nodige frustratie. Dat lag niet aan Runkeeper, want dat vind ik nog steeds een geweldige app, maar meer aan de GPS van mijn telefoon. Die is niet super en met name op bewolkte dagen ging het dan mis. Met als gevolg rare fluctuaties in mijn route en meetgegevens die nergens op sloegen. Daarnaast is het toch vervelend kijken op een telefoon die om je bovenarm zit. Ook wilde ik graag een hartslagmeter ter ondersteuning van de intervallen die ik nu toch eindelijk een keer moest gaan lopen van mezelf.

Sparen voor een horloge dus. En om ‘zomaar’ even een duur horloge te kopen, daar heb ik zelf wat moeite mee, maar met kerst in aantocht (en ik weet toch nooit wat ik moet vragen) was de gelegenheid daar. Op zoek naar een horloge. Ik had mij nog nooit zo verdiept in sporthorloges en tja, dan begint het je toch wel behoorlijk te duizelen. Wat een keuze! Gelukkig zijn er een paar sites die leuke (video)reviews hebben en waar je de verschillende horloges goed kunt vergelijken. Zelf heb ik veel gebruik gemaakt van de vergelijkingen en reviews op sporthorlogecenter.nl en hrdlpn.nl.

Waar moest het horloge aan voldoen? Ten eerste een goede GPS en nauwkeurige metingen. Ik ben nogal een pietje precies (op het zeikerige af) en als ik mij ergens aan stoor, dan is het aan metingen die niet (lijken te) kloppen. Verder een hartslagmeter natuurlijk, een platform op de pc, zodat ik mijn gegevens goed terug kan zien, goed afleesbaar tijdens het lopen, GPS in het horloge (geen losse ontvanger) en de mogelijkheid om het horloge naar eigen voorkeur in te stellen. En last but not least, een goede prijs-kwaliteitsverhouding natuurlijk. Er zijn prachtige horloges die goed beoordeeld worden, maar die vaak allerlei features hebben die ik nooit zal gebruiken of horloges die –door hun design of vanwege het merk- gewoon ronduit duur zijn.

Veel lezen, kijken en nadenken dus. Het is toch wel even een uitgave, dus je wilt geen miskoop doen. Uiteindelijk bleven er horloges twee over: De Polar RC3 en de relatief nieuwe TomTom Runner, beiden met HRM en beiden (toevallig) exact dezelfde prijs. Beiden leken mij goed; Polar heeft ruime ervaring op het gebied van sporthorloges en TomTom heeft dat op het gebied van navigatie. Van beiden waren de reviews over het algemeen positief en beiden voldeden aan mijn eisen.

Met die twee in het achterhoofd begaf ik mij op de laatste (druilerige) zondagmiddag voor de kerst naar Coolblue op de Amsterdamse Zuidas. In de winkel heb ik beide horloges omgehad. Na een lichte aarzeling toch gekozen voor nieuwkomer TomTom. Waarom? Geen idee. Ik had hem op de beurs bij de Marathon van Amsterdam ook al even omgehad en uitgebreid gesproken met een adviseur en had er toen ook al een goed gevoel bij, voor wat het waard is.

 Look & feel

Het horloge ziet er goed uit. Het design wijkt wat af van het gangbare. De bediening gebeurt door een soort scrollknop die zich onder het display in het bandje bevindt, maar dat werkt prima. Het bandje is verwisselbaar -lijkt mij handig mocht die het ooit begeven- heeft 10 gaatjes en voelt soepel aan. Aan de onderkant van het bandje zitten wat ribbels om te voorkomen dat het horloge gaat draaien, ook als het horloge wat losser om de pols zit. Het horloge is licht, zit lekker en ook de meegeleverde hartslagmeterband zit prettig. Ik merk niet dat ik hem om heb en hij blijft goed op zijn plek. Verbinding tussen hartslagmeter en horloge is een kwestie van een paar seconden. Niet vergeten de sensor op je horloge uit te zetten als je de hartslag meter niet gebruikt, anders blijft het horloge ‘zoeken’ naar de hartslagmeter en is de batterij sneller leeg. Batterijduur is vooralsnog prima. Opladen kan aan de laptop via de meegeleverde usb-lader of middels een stekker (niet meegeleverd) met usb-aansluiting in het stopcontact. Opladen gaat snel.

IMG_2754
TomTom Runner

Prestaties

Ik heb het horloge tijdens de Vondelparkloop kunnen checken met de officiële tijdwaarneming en de afstand klopt exact; prettig voor een controlfreak als ik. Display is goed leesbaar en toont drie meetwaarden -twee kleine displays bovenin en één grote onder- in te stellen naar eigen smaak. Tijdens het lopen kan de weergave van het groet display worden gewijzigd.

Door diverse software-updates is het horloge sinds ik hem heb alleen maar beter en completer geworden. Zo mistte in eerste instantie de mogelijkheid om de snelheid in kilometers per uur weer te geven en een indicator voor de status van de batterij, maar dat soort dingen zijn inmiddels toegevoegd; TomTom luistert goed naar zijn gebruikers. Bediening tijdens het lopen gaat ook eenvoudig. Om te pauzeren houd je de scrollknop 3 seconden vast en het horloge staat in de stand-by stand. Je ziet in het scherm ook goed wat je aan het doen bent (er loopt een klokje) en krijgt dan een tabelletje met je prestaties tot nu toe. Geen twijfels dus of het horloge daadwerkelijk in stand-by staat. Om verder te kunnen lopen of om je loop juist helemaal te beëindigen druk je de scrollknop nogmaals 3 seconden in (respectievelijk naar rechts of links).

GPS fix duurt de eerste keren wat langer, maar dat schijnt normaal te zijn. Ik heb het horloge nu wat langer in gebruik en mijn ervaring is dat satellieten snel gevonden zijn. Zeker als je regelmatig van dezelfde plek vertrekt (in mijn geval van huis) heeft’ie via het ‘QuickGPSfix’ systeem het signaal zeer snel te pakken. Wel vertragen de nabijheid van grote hoge gebouwen (zoals op mijn werk) of zware bewolking de ontvangst iets, maar dat geldt volgens mij voor alle GPS horloges. Uploaden van je gegevens naar andere platforms (in mijn geval Runkeeper) is eenvoudig in te stellen en gebeurt daarna automatisch. Ik heb nog niet alle opties uitgeprobeerd (zoals racen tegen jezelf), maar dat gaat binnenkort zeker gebeuren.

Als ik dan toch een klein nadeel moet noemen is dat het feit dat het horloge wat losjes in het bandje zit, waardoor de kans bestaat dat het horloge loskomt uit het bandje als je het horloge afdoet. Even opletten dus.

 

Conclusie

Het is mijn eerste hardloophorloge, dus vergelijkingsmateriaal heb ik niet, maar ik ben zeer tevreden. Prestaties zijn goed, er zijn regelmatig software-updates met nieuwe/verbeterde functies, het horloge ziet er mooi uit en als ik het horloge vergelijk met soortgelijke horloges is de prijs-kwaliteitverhouding goed. Behulpzaamheid in de Cool Blue winkel in Amsterdam was ook top!

Geef een reactie